Woningen

Project /

De Boezem

Waaijer Projectrealisatie heeft in Rotterdam het woongebouw De Boezem ontwikkeld. De 80 appartementen beantwoorden aan de grote vraag naar middeldure huurwoningen in de Rotterdamse binnenstad. Het stedelijk woonblok ligt op een al jaren braakliggend terrein aan de Boezemweg.

Op de locatie stond tot 2007 een school van de Koninklijke Amman Stichting, de voorloper van de Koninklijke Aurisgroep. Voor de Koninklijke Aurisgroep heeft Waaijer Projectrealisatie in 2016 op een deel van de locatie een nieuw hoofdkantoor met audiologisch centrum ontwikkeld. Met de toevoeging van het woongebouw De Boezem wordt op het overige deel een waardevolle invulling gegeven.

Het woongebouw De Boezem bestaat uit twee volumes, waartussen een besloten binnentuin ligt. Het volume van zeven verdiepingen aan de Boezemweg gaat mee in de continuïteit van de straatwand. Bijzonder is de zorgvuldige inpassing van de galerij aan de voorzijde. Het daarachter gelegen volume telt drie verdiepingen en sluit aan op de kleinere schaal van de wijk.

Het gebouw straalt de krachtige eenvoud uit van de wederopbouwarchitectuur in Rotterdam met zijn strakke, ritmische gevelgeleding en het gebruik van beton en baksteen. De hoge plint aan de Boezemweg sluit aan op het stedelijke leven. De onderste drie verdiepingen van het volume richten zich op de straat, terwijl de bewoners vanuit de bovenste verdiepingen van het uitzicht op de Rotterdamse skyline kunnen genieten.

De Boezem wordt op verschillende manieren ontsloten. Alle appartementen hebben hun hoofdentree aan de Boezemweg, waarbij de begane grond appartementen tevens toegankelijk zijn vanuit de besloten binnentuin. De bovenste vier verdiepingen aan de Boezemweg worden ontsloten door een galerij die subtiel in de straatgevel is opgenomen achter een scherm van prefab metselwerk.

Het complex bestaat uit een mix van duurzame short-stay en long-stay appartementen, met oppervlaktes variërend van 60m2 tot 130m2 die alle energie label A++ hebben. De short-stay woningen zijn volledig gemeubileerd en gestoffeerd en worden geëxploiteerd door B-Right Urban Living.

Website
www.hurenindeboezem.nl

Locatie
Rotterdam

Omvang
80 middeldure huurwoningen

Partners
B-Right Urban Living

Architect
DeZwarteHond

Toestand
Opgeleverd

Tuindershof

Nabij de Dorpskern van Pijnacker ontwikkelt Waaijer Projectrealisatie met twee partners de wijk Tuindershof met meer dan vijfhonderd huur- en koopwoningen. Het woningaanbod bestaat uit grondgebonden woningen met een accent van vier bouwlagen in de vorm van appartementen. Alle prijscategorieën zijn gemaakt, inclusief sociale woningbouw.

Tuindershof wordt een wijk met een dorps karakter aansluitend bij de omgeving. Intieme straatjes waar woningen een voortuin hebben én een boom waar mogelijk. De architect werkt aan de hand van een beeldregieplan en een gereedschapskist met dorpse stijlkenmerken.

Dwars door de wijk loopt een brede waterpartij met eilanden, natuurlijke oevers, ruige grassen en fraaie bomen. Dit is De Meander. Deze ecologische parkzone loopt via de plas van Van Buijsen door in Tuindershof. De Meander is de natuurlijke verbinding die ontmoeten, spelen, ecologie, klimaat en wonen bij elkaar brengt.

Tuindershof wordt aardgasvrij. De duurzame warmte wordt geleverd door een systeem dat gebruik maakt van aquathermie en warmte- en koude opslag in de bodem, in combinatie met individuele warmtepompen.

Website

www.tuindershof.nl

Locatie

Pijnacker

Omvang

ca. 500 huur- en koopwoningen 

Partners

BPD en Kavel Vastgoed 

Stedenbouw

Wissing in samenwerking met HUD Landscape

Architect

Architectenbureau Van Maanen 

Landschapsarchitect

Buro Sant en Co

Belegger

Rondom Wonen (sociale woningbouw)

Toestand

In verkoop en uitvoering

Centrumplan Huygenskwartier

Het voormalige gemeentehuis en de huidige Hoogvliet supermarkt locatie in het Huygenskwartier maken plaats voor een nieuw centrumplan. Aan de Raadhuisstraat worden beide locaties getransformeerd tot een nieuwe Hoogvliet supermarkt met daarboven diverse stadswoningen en appartementen aan een groene binnentuin. Onder het complex komt een parkeergarage.

Het nieuwe centrumplan zorgt voor een kwaliteitsverbetering van de huidige winkelstructuur met respect voor de historische waarden. Door intensief, duurzaam ruimtegebruik ontstaat tevens de mogelijkheid extra parkeren te integreren en de woonfunctie in het Huygenskwartier te versterken met nieuwe kleinschalige woonmilieus op verschillende maaiveldniveaus.

Website
www.deherentuyn.nl
Locatie

Huygenskwartier Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)

Omvang

2.000 m2 BVO supermarkt, 37 stadswoningen en appartementen en circa 100 parkeerplaatsen in een parkeergarage

Gebruiker

Hoogvliet Supermarkten

Architect

RPHS+

Status

In ontwikkeling

Centrumplan Huygenskwartier vogelvlucht Centrumplan Huygenskwartier 1 Centrumplan Huygenskwartier 2 Centrumplan Huygenskwartier 3 Centrumplan Huygenskwartier 4

De Bank

Op de locatie van de voormalig Rabobank komt een kleinschalig appartementen complex met een luxe en markante uitstraling. Het getrapte gebouw op de hoek van de Parkweg met de Rozenboomlaan omvat 16 appartementen in 5 bouwlagen met parkeren op eigen terrein. In De Bank komen luxe appartementen en penthouses in grootte variërend van 106 tot 188 m², maar ook kleinere appartementen vanaf ca. 50 m².

Opvallend aan het gebouw zijn de ronde hoeken. De driehoekige kavel, het oorspronkelijke schoolgebouw (Wilhelmina-MULO-school) uit de jaren twintig van de vorige eeuw en de ronde vormen van de nabij gelegen Brasserie De Koepel en het complex De Roozenburg waren de aanleiding voor een vloeiende beeldtaal met verwijzingen naar de stijl van ‘De Amsterdamse School’.

Het gebouw heeft een zorgvuldige verhouding tussen de verticaliteit van de 5-laagse hoek en de doorgaande horizontale lijnen van glas en baksteen die het complex getrapt laten aansluiten op de aangrenzende 3-laagse bebouwing. Zorgvuldig gedetailleerd en uitgevoerd met modern vakmanschap in de gewaardeerde baksteenarchitectuur van de jaren twintig.

Website

www.debankvoorburg.nl

Locatie

Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)

Omvang

10 luxe appartementen, 2 middeldure- en 4 sociale appartementen (koop)

Architect

KOW

Status

In verkoop

Berkel Centrum West

Waaijer Projectrealisatie ontwikkelt in samenwerking met ABB Bouwgroep het centrumplan Berkel Centrum West. Door de realisatie van Berkel Centrum West wordt het centrum van Berkel en Rodenrijs verder ontwikkelt als hoofdwinkelcentrum van Lansingerland.
Het plan bestaat uit de realisatie van een supermarkt, winkels, horeca en parkeergelegenheid. Ook worden circa 170 appartementen in diverse prijsklassen gebouwd, waarvan een fors aandeel bestemd is voor starters.

De komende 10 jaar zal naar verwachting de gemeente met ongeveer 8.000 inwoners groeien tot 68.000 inwoners. Het is belangrijk om het voorzieningenniveau af te stemmen. Na de herontwikkeling aan de oostzijde van het centrum (Kerksingel) wordt nu het centrumgebied verder versterkt en afrond door aan de westzijde van het centrum (Westersingel) een uitbreiding te laten plaatsvinden. Berkel Centrum West wordt een aangenaam en levendig verblijfsgebied door de combinatie van winkels en wonen, horeca en vrije tijd, pleinen en terrassen aan het water.

Berkel centrum West is een gewonnen tender die de gemeente Lansingerland heeft uitgeschreven.

Website

www.berkelcentrumwest.nl

Locatie

Berkel en Rodenrijs (gemeente Lansingerland)

Omvang

2.500 m2 BVO supermarkt, 3.100 m2 BVO winkels en horeca, 170 huur- en koopappartementen en 350 parkeerplaatsen in een parkeergarage

Partner

ABB Bouwgroep

Architect

RPHS +

Toestand

In verkoop en uitvoering

De Frederik

Grandeur, dat is wat De Frederik uitstraalt. Zowel buiten als binnen. Dankzij de kleinschaligheid, de bijzondere gevel, de prachtige binnentuin en de riante terrassen van 3,5 meter diep. Opvallend zijn de grote raampartijen die niet alleen zorgen voor veel licht in de woning maar ook de buitenbeleving naar binnen haalt.

De appartementen zijn voorzien van een royaal terras, een ruime en lichte woonkamer, ten minste 3 slaapkamers en 2 badkamers. In de gevel is structurele beplanting opgenomen die tevens een afscheiding vormt tussen de terrassen. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage.

Met de herontwikkeling van de voormalige Sterrenbad-locatie aan de Generaal Winkelmanlaan krijgt de gemeente Wassenaar het eerste grotere nieuwbouwproject dat energieneutraal (EPC = 0) is gebouwd. Dit betekent dat de energie die de bewoners verbruiken door het gebouw zelf wordt opgewekt, onder andere door aanleg van zonnepanelen en warmte- koudeopslag in de bodem.

Het ontwerp is in een co-design traject met omwonenden, toekomstige bewoners en andere belanghebbenden verder uitgewerkt.

Locatie

Wassenaar

Omvang

40 koopappartementen

Bouwpartner

BAM Woningbouw

Architect

Groosman Rotterdam

Landschaparchitect

LAP Landscape & Urban Design en House of Green

Status

Opgeleverd

De Frederik Wassenaar 2020 01 De Frederik Wassenaar 2020 02 De Frederik Wassenaar 2020 03 De Frederik Wassenaar 2020 04 De Frederik Wassenaar 2020 05 De Frederik Wassenaar 2020 06 De Frederik Wassenaar 2020 07

Park Allemansgeest

Park Allemansgeest onderscheidt zich door een nieuw architectonisch concept. Begrippen als zwierig, asymmetrisch en decoratieve Jugendstilelementen staan hier centraal.

Binnen deze beeldtaal zijn de woningen ontworpen en het openbaar gebied (lantarenpalen, zitbankjes, bruggen, etc.) ingericht. Park Allemansgeest biedt ruimte aan woningen in verschillende prijscategorieën, inclusief sociale woningbouw. Er zijn allerhande maatschappelijke voorzieningen, waardoor het goed wonen en recreëren is in deze vrijwel geheel door water omzoomde wijk.

Locatie

Voorschoten

Omvang

680 huur- en koopwoningen

Partners

Provast en Schouten

Stedenbouw

VHP en RROG

Architect

KOW stedenbouw architectuur, Groosman Partners en INBO architecten

Belegger

Delta Lloyd (vrije sector huurwoningen) en Woonzorg Nederland (sociale woningbouw)

Status

Opgeleverd

‘s-Gravenhout

Aan de rand van de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft Waaijer Projectrealisatie een bijzondere, exclusieve woonwijk ontwikkeld: 's-Gravenhout.

Bij de ontwikkeling van deze woonwijk heeft niet de architectuur, maar het landschap als leidraad gediend. Rust, ruimte en comfort voeren de boventoon in deze landschappelijke woonwijk. 's-Gravenhout is opgebouwd uit de deelgebieden Bos, Lint, Rietland en Brink. Binnen deze deelplannen is een breed woningaanbod variërend van vrijstaande villa's, twee-onder-één-kapwoningen en geschakelde woningen tot eengezinswoningen en appartementen gerealiseerd.

Locatie

Nootdorp

Omvang

568 huur-en koopwoningen

Partners

BPD en Schouten

Stedenbouw

BDP.Khandekar

Architecten

PBV architecten, Nowotny architecten, KOW stedenbouw architectuur, Groosman Partners, De Zwarte Hond en Hagenbeek architecten

Status

Opgeleverd 

Villapark La Rive

De voormalige vlasfabriek in Maasdam maakt plaats voor Villapark La Rive.

De vlasteelt vormde in de eerste helft van de vorige eeuw een belangrijke bron van inkomsten in de Hoeksche Waard. Op het terrein van de voormalige vlasfabriek is villapark La Rive gelegen. Door het stedenbouwkundig plan en de aanleg van een schiereiland in het midden van het woonplan hebben alle villa’s een directe verbinding met het water van de Binnenbedijkte Maas.

Locatie

Maasdam

Omvang

24 koopwoningen

Stedenbouw

Wissing 

Architect

Van Egmond Totaal Architectuur

Status

Opgeleverd

Starrenburg II

In de nieuwe woonwijk Starrenburg II in Voorschoten heeft Waaijer Projectrealisatie een woonplan ontwikkeld in diverse typen.

Bij de ontwikkeling van de eengezinswoningen is rekening gehouden met milieuvriendelijk en duurzaam bouwen. De hoekwoningen zijn aangepast voor mindervaliden. De vrijstaande villa’s aan het water zijn geïnspireerd door de architectuur van de Rotterdamse School uit de jaren ‘20. De verhoudingen en vlakverdeling in combinatie met de lichte materialen stralen rust uit. De vrijstaande villa’s zijn uit te breiden met een 3e woonlaag.

Locatie

Voorschoten

Omvang

34 koopwoningen

Architect

INBO en Tangram Architecten

Status

Opgeleverd

 

Waterrijk

Waaijer Projectrealisatie heeft met de ontwikkeling van de woonwijk Waterrijk in het landelijke Boskoop met alle aspecten van deze waterrijke plaats rekening gehouden, zonder het unieke landschappelijke karakter van dit dorp uit het oog te verliezen.

In het stedenbouwkundig plan zijn de boomkwekerijkavels duidelijk terug te vinden en wordt optimaal gebruik gemaakt van wonen aan het water. De wijk heeft een interessante variatie aan woningen en een doordachte architectuur.

Locatie

Boskoop

Omvang

174 koopwoningen

Stedenbouw

HzA Stedebouw & Landschap

Architecten

Kokon Architectuur en Stedenbouw en Architektenatelier

Status

Opgeleverd